2014. január 21., kedd

Már a nagyanyáink is használták...

Szódabikarbóna

A szódabikarbónát szinte mindenki ismeri. Legtöbbször süteménykészítéshez használjuk, de rengeteg más dologra is jó ez a szer.
A szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) gyengén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonát-ionból (HCO3-), és nátrium-ionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.

Testápolás és egészségmegőrzés:

Fogfehérítő: hetente egyszer önmagában használva dörzsöljük át a fogunkat. A fogkövet is leszedi. Készíthetünk saját fogkrémet is kókuszvaj, szódabikarbóna, kukoricakeményítő és illóolaj(ok) felhasználásával.


Izzadásgátlás: a hónaljat, ill. a lábfejet is be lehet szórni vele. Nemcsak gátolja az izzadást (legalábbis csökkenti), de szagtalanít is! Ha érzékenyebb a bőrünk, keverjünk saját dezodort olívaolajból, kakaóvajból, szódabikarbónából, kukoricakeményítőből és illóolaj(ok)ból!

A gyógyszertári szódabikarbóna jó lúgosító terápia, illetve savtalanító, így a méregtelenítő kúra szerves része is lehet. Persze ezt sem szabad túlzásba vinni, mivel a túlzott adagolása izgatja a gyomorfalat és savtúltermelést válthat ki. Célszerű időnként egy 2 hetes kúrát végezni, melynek során naponta kétszer (reggel-este) egy kávéskanál szódabikarbónát feloldva vízben elfogyasztunk.

 A szódabikarbónából 1-5 g azonnal ható savlekötő szer, mivel a sav közömbösítésekor felszabaduló széndioxid feszítő és gyenge érzéstelenítő hatása reflexesen oldja a görcsöt, gyorsítja a gyomor kiürülését és enyhíti a gyomor fájdalmát.

A száj szárazsága ellen és savtalanítása céljából szájöblögetés végezhető, amikor enyhén sós-szódabikarbónás vízzel öblögetünk, majd kiköpjük az oldatot.

A teljes test méregtelenítése és fertőtlenítése szódabikarbónás fürdővel is lehetséges (kb. 25-30 perces fürdési idővel), amikor a fürdővízbe 3 evőkanál szódabikarbónát is keverünk, de külön csak lábfürdő is készíthető, a lábfürdő után pedig lehetőleg gyapjú zokniban is aludjunk.

A szódabikarbónás lábfürdő gombásodás és fokozott lábizzadás ellen is véd, illetve kezel. Kiváló kéztisztító hatás érhető el a szódabikarbónával, mely a köröm fehérítéséhez is megfelelő (áztassuk 1-2 evőkanál szódabikarbóna-vizes oldatban a körmöket a körömápolás előtt).

Nedvesen bedörzsölve jól tisztítja a kezet. Ha áztatóvizet készítesz, akkor a körmöket is fehéríti.

Gyümölcsökről, zöldségekről eltávolítja a szennyeződést és a felületi vegyszermaradványokat, ha szódabikarbónával átdörzsöljük, majd megmossuk. 


Szagtalanítás:

A számunkra kellemetlennek tűnő szagok jelentős részét szerves savak okozzák, melyeket a szódabikarbóna képes csaknem szagtalan (vagy legalább kevésbé büdös) sókká alakítani.

A cipők fertőtlenítésére és szagtalanítására is használható, ekkor egész éjszakára hagyjuk bent a cipőkben, csizmákban a port.

A hűtőbe tegyünk egy kis tálkába szódabikarbónát, így a kellemetlen hűtőszag is kiküszöbölhető.(A hűtő átmosásakor is szódabikarbónás vizet érdemes használni.)

Ha büdös már a szemetesünk, de még nem telt meg, akkor szórjuk meg egy kis szódabikarbónával.

A lakás légterét, és pl. a zárt szekrények légterét is szagtalanítja.

A mosogatóvízhez kevert szódabikarbóna elveszi az edények tipikus menzaszagát is.


Takarítás:

Takarítás során is szinte mindenhol felhasználható (szőnyeg, szekrények, csempék, ajtók, stb.), mivel a lúgok jól tisztítják a zsíros és más szerves szennyeződéseket - ráadásul a vizet is lágyítják.

Tea-, kávéfolt, ill. zsírfolt is jól kihozható vele ruhákból, szövetekből (de legalábbis alapos mosás előtti előkezelésre tökéletesen alkalmas).

Az ezüstneműről leoldja a patinát. Tisztítható és fényesíthető vele rozsdamentes acél és egy fémtárgy is.

Súrolószerként is használható. (Pl. szórj a wc-be egy adaggal és a wc-kefével sikáld meg egy kicsit. De a konyhapult tisztán tartására is tökéletes: szórd meg szódabikarbónával és nedves ronggyal töröld át.)

A leégett ételmaradványok könnyebben eltávolítható az edényekből, ha szódabikarbónás vizet forralunk bennük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése