2014. január 11., szombat

Hajápolási praktikák

Tojássampon

1 egész tojás
fél citrom leve (friss)
1 teáskanál szódabikarbóna
pár csepp illóolaj

Az egész tojást enyhén felverjük a citromlével és az illóolajokkal, majd hozzátesszük a szódabikarbónát, ezzel is kissé habosítjuk. Azonnal fel kell használni, mert hamar összeesik. Jó alaposan a fejbőrbe masszírozzuk, a maradékot pedig a hajon eloszlatjuk, átdörzsöljük. 8-10 perc után (közben többször átmasszírozzuk a fejet-hajat) langyos vízzel alaposan leöblítjük. Nem szükséges rá ecetes öblítést alkalmazni, a víz önmagában elég.
Ez a mennyiség rövid hajra 2 főre elég, félhosszú hajra 1 főre, hosszú hajra duplája kell.


Hajmosás házi szappannal

Hajadat moshatod házi készítésű szappannal is, arra figyelj, hogy ne tartalmazzon szintetikus színezéket (ételfestéket se), szintetikus illatanyagot, tartósítószert stb. A szokásos módon mosd meg a hajadat vele, öblítsd le. Szappanos hajmosás esetén nagyon fontos, hogy utána végezz almaecetes öblítést, 1 l vízhez adj 1 evőkanál ecetet. Utána még átöblítheted tiszta vízzel. Amennyiben lehetőséged van rá, használj lágy vagy tisztított vizet.



Hajbalzsam

Hajbalzsamként nagyon jól használható az argánolaj, a jojobaolaj, a kókuszolaj, vagy az avokádóolaj, melyből pár cseppet a kézen eloszlatva a még nedves hajvégekbe kell masszírozni, nyomkodni. Max. 1 csepp illóolaj tehető bele, ennél többtől zsíros kinézetű lesz a haj.



Citromlakk

250 ml víz
4 evőkanál frissen (!) facsart citromlé
pár csepp illóolaj

A vízbe beletesszük a citromlét, és addig főzzük,  míg a víz fele elfő (ez kb. 10 perc). Miután kihűlt szórófejes flakonba öntjük. Lehet hozzá néhány csepp illóolajat adni. Hűtőben, vagy legalább hűvös helyen tárolandó.



Milyen illóolajokat használjuk hajápolásra?

Érzékeny, gyulladásra hajlamos fejbőr esetén levendula, citromfű
Normál hajra levendula, kakukkfű, ilang-ilang vagy ezek bármilyen kombinációjú    keverékét
Száraz, törékeny hajra cédrus, orvosi zsálya, levendula, rozmaring vagy ezek bármilyen kombinációjú keverékét
-  Zsíros hajra bergamott, cédrus, orvosi zsálya, ciprus, boróka,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése