2014. január 12., vasárnap

Háztartási parktikák 1.

Mosáshoz alapvetően mosószódát és mosószappant használok, nekem bevállt. Ha ragaszkodsz a folyékonyabb változathoz, elkészítheted az alábbi mosószert:

Mosógél készítése
Hozzávalók: 4-5 evőkanál szappanreszelék (mosószappanból),  2 dl mosószóda, víz (legjobb a desztillált víz)
Elkészítése: Veszünk egy nagyobb lábast és beletesszük  a reszelt szappant, felöntjük vízzel, és oldódásig melegítjük, keverjük a tűzhelyen. Majd mehet bele lassan szórva a mosószóda, amit szintén addig keverünk, amíg teljesen feloldódik. Ügyeljünk arra, hogy ha túl sok a mosószóda, az össze fog állni a szappannal és, kemény kéregként ül ki a keverék tetejére. Ha ilyen történne, ne ijedjünk meg, melegítsük újra némi mosószappan hozzáadásával. A lényeg, hogy egy egynemű, kocsonyás cuccot kapjunk. Az eljárás során sok széndioxid keletkezik. Szellőztessetek! Kicsit forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Amikor már majdnem teljesen kihűlt, felkeverjük habverővel, ha sűrű, akkor hígíthatjuk még vízzel, majd tölcsérrel átöntjük flakonokba. Feltűnő helyen feliratozzátok. Lehetőleg vegyszeres flakonokba töltsétek. Én kiürült desztvizesbe szoktam tenni. Minden mosás előtt alaposan fel kell rázni, mert a víz egy része kiülhet az aljára. A megszokott módon adagoljuk, a dobba vagy az adagolóba öntve.

Megjegyezném, hogy a fehér ruhák soha nem lesznek hófehérek, mivel ezek a szerek nem tartalmaznak semmilyen fehérítőszert (optikait se), viszont biztos lehetsz benne, hogy a ruhákban nem fognak vegyszerek maradni, amik a bőr irritálhatnák (arról nem is beszélve, hogy a bőrön keresztül felszívódhatnak).

A szódabikarbóna lágyítja a vizet, de egyúttal fehéríti is a ruhákat. Ez utóbbi hatása viszont akkor tud igazán érvényesülni, ha legalább 40-60 fokon mosol. Minél magasabb a hőfok, annál hatásosabb!
Fehérítéshez és folttisztításhoz használhatsz még perkarbonátot is.
A nátrium perkarbonát egy szinte tökéletes folttisztító. Mind a fehér, mind a színes ruhákból kiveszi még a gyümölcsfoltokat is. Elsősorban áztatáshoz használjuk. Leginkább hideg vizes áztatással tudja jól kifejteni a hatását, mivel használata során aktív oxigén szabadul fel, ami gáz jellege miatt hideg környezetben hosszabban képes kifejteni a hatását. Nagyfokú fertőtlenítő és fehérítő hatású, és környezetbarát tulajdonsággal bír.

Öblítés
Én az öblítéshez ecetet használok, 20 %-osat, de használhatsz 10 %-osat vagy almaecetet is. Nem lesznek ecetszagúak a ruhák! Az esetleges szappan-, mosószermaradványokat közömbösíti.
Ha illatosat szeretnél, akkor miután betöltötted az ecetet a gépbe, cseppents rá pár csepp természetes illóolajat.

Folytatása következik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése