2014. január 23., csütörtök

És amitől minden habzik...

azok a habképző tenzidek és a mosóaktív anyagok.

Ezek az anyagok megtalálhatóak az összes tusfürdőben, habfürdőben, babafürdetőben, intim mosakodókban, samponokban, hajbalzsamokban, fogkrémekben, arclemosókban, mosószerekben, tisztítószerekben. Minden olyan termékben, ami habzik. 
Ahhoz, hogy a termék habozzék, a gyártójának valamilyen habképzőt, mosóaktív anyagot kell beletennie. Ezektől az anyagoktól érzed tisztának magad, mivel annyira erős zsíroldó tulajdonsággal rendelkeznek, hogy a bőrfelszíni emulziót, amely a bőr és a szervezet első számú védelmi vonala, tökéletesen leoldják, s ezzel teret engednek az ekcémának, a bőrallergiáknak, a korai bőröregedésnek.

Még belegondolni is borzasztó, hogy a mosóporok és a samponok mosóaktív anyaga ugyanaz az agresszív zsíroldó tenzid: egy szulfát vagy foszfát származék

De sajnos ezek a vegyületek találhatóak meg a kutya- és macskafürdetőkben, az autósamponban, az ipari zsíroldókban, a mosogatószerekben, a mosószerekben, a sütő- és grilltisztítókban, a felmosószerben és a vécétisztítókban is. Valójában egy mosószer, mosogatószer vagy autósampon összetételében nem sokban különbözik a tusfürdőkből, samponoktól, csupán más az illata és a csomagolása, és tesznek bele egy pici növényi hatóanyagot, mert úgy jobban eladható.

A kozmetikumokban alkalmazott szulfátoknak a bőrre és az egészségre gyakorolt hatását tekintve négy nagyon veszélyes képviselője van:

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
Ammonium Laueth Sulfate (ALES)


SLS-ről köztudott, hogy mennyire mérgező és veszélyes vegyület, az ÁNTSZ-nél nyilvántartott veszélyességi biztonsági adatlappal is rendelkezik. Az SLES az SLS alkoholos változata, amely igaz, hogy enyhébb hatású, viszont a kísérletek szerint rákkeltő nitrózaminokat képezhet a szervezetben.
Miután ezen vegyületek veszélyessége nyilvánosságra került, a kozmetikai cégek egy része lecserélte a szulfát tenzideket ammóniumos változatra, amelyek csak nevükben különböznek, de ártalmasságukat tekintve nem maradnak el nátriumos társaiktól.


Nézzük, hogy az SLS miért egy súlyosan mérgező, veszélyes vegyület:

Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. 

Felnőtteknél szürke-hályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését.


Gyógyszertárakban nátrium lauryl szulfátként kapható. A csomagoláson a következő figyelmeztetés olvasható: belégzése és lenyelése káros az egészségre. Irritálja a légzőszerveket és a bőrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki, és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni!


kémiai név: nátrium-lauril-éter szulfát
gyógyszertári név: Na lauryl ether sulphate
kozmetikai név: Sodium Laureth Sulfate (SLES)
háztartás-vegyipari név (amit a mosószerek összetételéhet kell írni): szulfát tenzid
vegyipari név: Texapon (ez egy összefoglaló neve az összes nátrium-lauril-szulfát vegyületnek)
egyéb vegyipari elnevezés: Dodecyl sodium sulfate; Dodecyl alcohol, hydrogen sulfate, sodium salt; Dodecyl sulfate sodium; Dodecyl sulfate sodium salt; Dodecyl sulfate, sodium salt; Lauryl sodium sulfate; Lauryl sulfate sodium; Lauryl sulfate sodium salt; Lauryl sulfate, sodium salt; Laurylsiran sodny [czech]; Lauyl sodium sulfate; Monododecyl sodium sulfate; N-dodecyl sulfate sodium; NADDS; NALS; Natrium laurylsulfuricum; Natriumlaurylsulfat; Sodium lauryl sulphate; Sodium dodecyl sulfate; Sulfuric acid, monododecyl ester, sodium salt; Sulfuric acid monododecyl ester sodium salt; Sulfuric acid dodecyl ester sodium salt; Sodium monododecyl sulfate; Sodium monolauryl sulfate; Sodium n-dodecyl sulfate; Sodiumlauryl ether sulfate



Ezek az anyagok rákkeltőek, bőrizgató, nyálkahártya károsító hatásúak és mérgezőek, ezenkívül nekik köszönhetjük azt a bizonyos száraz, húzódó érzést is. 

Amelyre természetesen megveszed és magadra kened a legújabb hidratáló csodakrémet, melynek sokszor a legfőbb összetevője a víz (na, miért is fizetsz annyit?). 


Mit használjunk helyette?


Fürdéshez, tisztálkodáshoz, hajmosáshoz tiszta víz, háziszappan. Mosáshoz mosódió, mosószóda, szódabikarbóna (kiválóan fehérít!), házi mosószappan. Öblítéshez ecet, mely igény szerint illatosítható 100 %-os illóolajjal.
Takarításhoz (wc-be is!) tökéletesen megfelel a 20 %-os ecet (vagy citromsav) és a szódabikarbóna. Eltávolítja a vízkövet, a zsíros szennyeződéseket, még az odaégettet is. Ablaktisztításhoz ecetes víz. Nem lesz foltos, csíkos.
Mosogatáshoz háziszappan, mosószóda (kesztyűben!)

Felmosáshoz ecetes vagy sütőporos víz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése