2014. január 25., szombat

Afrika aranya

Shea vaj

A shea vaj egy közepesen kemény, sárgásfehér színű növényi zsiradék, amely egy Közép-Afrikában élő fa terméséből készül. A karité fa (Vitellaria paradoxa) 20 éves korában hozza első, nagy, szilvára emlékeztető, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem. Ligetes-fás szavannákon elterjedt növény, ahol hatalmas példányai élnek. A karité fa egész évben terem, de általában évente csak egy-két alkalommal szüretelik.

A növény gyümölcse a shea dió, akár 60-70%-os zsírtartalommal rendelkezik. Az érett gyümölcsök belsejét összetörik, vagy apróra darálják és vízzel keverve tűz felett óvatosan melegítik. A dió-őrleményből kiolvadó zsiradék a víz felszínén összegyűlik. Az eredmény egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés, kissé füstös illatú növényi zsiradék, a shea vaj. E tradícionális elkészítés rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A, E és F vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Az elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték.
A shea vajat Afrikában igen nagy mennyiségben állítják elő. Ott a bőrápoláson kívül a táplálkozásban is használják, sőt - éghető lévén - még világítanak is vele. A szennyeződésektől mentes, finomítatlan shea vajat hordókba töltik és szállítják a világ különböző pontjaira.




A shea vaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni.

A shea vaj öt különböző zsírsavat tartalmaz: palmitinsav, sztearinsav, olajsav, linolsav és arachidic. A legnagyobb százalékban ezek közül a sztearinsav és az olajsav található meg a gyümölcsben: ezek együtt 85-90%-ot tesznek ki. Ez a két zsírsav meglehetősen összhangban van egymással: a sztearinsav felel a shea vaj szilárdságáért, az olajsav pedig a puhaságát szabályozza ennek az anyagnak. Persze e két sav aránya országonként eltér egymástól: például az ugandai shea vaj jóval puhább és hamarabb olvad, mint a többi ország vaja.
A shea vajról azt is fontos tudni, hogy nagyon sok karbolsavat is tartalmaz, mely köztudottan antioxidáns hatású. Kimutatták azt is, hogy az olajbogyó fenoltartalmánál csak a shea vajé magasabb.

A shea vajat Afrikában étolajként használják: számos hagyományos ételt készítenek el vele. Ezenkívül a hajápolásban is nagy szerephez jut, hiszen a frizurakészítésnél vízálló waxként alkalmazzák. Emellett ebben az országban még gyertyát is készítenek belőle és gyógyászati kenőcsök összetevőjeként is találkozhatunk vele. Ugyancsak Afrika, ahol a shea vajat a különböző dobokra rákenik, hogy ezek a hangszerek sokáig használhatóak legyenek.

Afrikán kívül főként a kozmetikai ipar használja fel: a karitévajból hidratáló, bőrfeszesítő és tápláló termékeket, testápolókat, hajbalzsamokat készítenek.
Ugyanakkor az sem meglepő, ha a szappanok összetevői között shea vajra bukkanunk, ugyanis sok szappan már tartalmazza ezt az anyagot (általában 5-7%-ban). De nemcsak a kozmetikai ipar figyelt fel a shea vajra, hiszen a csokoládégyártásban is felhasználják a kakaóvaj helyettesítésére. Számos gyógyászati kenőcs alapanyaga is lehet, hiszen gyulladáscsökkentő és bőrpuhító hatással rendelkezik. A karitévajat felhasználják ezenkívül a napvédő krémekben is, habár az UVB sugárzástól csak kis mértékben véd.

Azonban a shea vaj legfontosabb alkalmazási területe mégiscsak a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A, E és F vitamint tartalmaz.

Napjainkban a kereskedelemben kapható, mesterséges összetevőket tartalmazó készítmények szinte mindegyike tartalmaz valamilyen kőolajszármazékot (pl: paraffinolaj) amely elfedi a bőr pórusait, amely ezáltal nem képes lélegezni.
Ezzel szemben a shea vaj felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

Viszonylag lassan szívódik fel a bőrbe.
Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását. Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit. Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású.
A shea vaj természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik. Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre. Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását. Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése. Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását.

Mindig tiszta bőrfelületen alkalmazd. Hatékonyságát megnövelheted, ha bemasszírozod, nedves bőrön könnyebben felszívódik, és könnyebben kenhető.
A használat kezdetén érdemes napi kétszer kenni, később már ritkábban, napi egyszer vagy akár másnaponta is elegendő használni. Ezt a bőröd fogja meghatározni, érzed, mikor igényel többet, mikor kevesebbet. Túladagolni nem lehet, egyszerűen a felesleget nem szívja fel a bőr.

Az optimális tárolási hőmérséklete 20-25°C. Ügyelj arra, hogy ne hagyd a shea vajat tűző napon, vagy nagyon meleg helyen, pl. fűtőtest közelében, vagy nyáron autóban. Ennél melegebb helyen tedd inkább hűtőbe, s csak annyit tarts kéznél, amit néhány nap alatt elhasználsz.

Bőrre kenve elolvad és teljesen felszívódik. Finomsága miatt kitűnő az újszülöttek legérzékenyebb bőréhez is.
Tökéletes napozás után, mert gyulladáscsökkentő. Napvédő krémként körülbelül SPF 5 fokozatú, azaz 5*30 percig hatásos. Megvéd a szél és a hideg hatásaitól is.

Csecsemőknél, kisgyermekeknél és felnőtteknél ekcéma esetén kiváltja a szteroid tartalmú kenőcsöket. Pelenkacsere esetén bátran használható a gyári és gyógyszertári krémek helyett.

Kiváló ajakápoló a kőolajtartalmú ajakápolók helyett, kiváló masszázsalapanyag, sportoláshoz kiváló izomlazító, elősegíti a sebgyógyulást (kisebb vágásokra, karcolásokra, horzsolásokra), sejtregeneráló hatású, ezáltal öregedést gátló (A és E-vitamin tartalma miatt), illóolajokkal keverve számtalan bőrproblémára megoldást jelent.
Egyik legjobb tulajdonsága, hogy normalizálja a bőr kóros működését, tehát bőrproblémák esetén nem tüneti, hanem oki kezelést nyújt.

Amit a finomított shea vajról tudni kell:
A finomított, feldolgozott shea vaj struktúráját megváltoztatják, eltávolítják belőle a természetes illatot és a színt. A feldolgozás folyamán a hatásos tulajdonságait elveszíti. A kivonás például hexan segítségével történik. A kivont olajat ezután finomítják, melyet fehérítés, illatosítás és felfőzés követ. Eredményeként a shea vaj fehér színűvé és szagtalanná válik, de ezzel elveszíti a bőrgyógyító, hidratáló és terápiás előnyeit.

A reklámoknak bedőlő emberek színes katalógusokból vagy plázák méregdrága üzleteiben árult finomított shea vajat vásárolnak, mert ennek nincs természetes illata.
Sajnos elfelejti őket tájékoztatni a multi, hogy a megvásárolt shea termék tartalmában alig maradtak előnyös tulajdonságok.
A "kis koszos titok" magyarázata:
Széleskörűen elterjedt a hexan alkalmazása a feldolgozásban.

A hexan szigorúan tiltott az organikus élelmiszerek feldolgozásában, mégis használják a "természetes szójaételek" készítésénél, sőt néhány olyan ételnél is, mely címkéje "organikus összetevőkkel készült" feliratot tartalmaz.
A hexan neurotoxikus petrokémiai oldószer, amely az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) listáján, mint veszélyes légszennyező szerepel.

Talán nem véletlen, hogy a multinacionális kozmetikai cégek is a hexant részesítik előnyben a shea vaj feldolgozásánál. Minden termékük finomított, fehérített, mesterségesen illatosított és színezett, mert a vásárlók így szeretik. A fehér a tisztaság jelképe, ezért finomítják és fehérítik a cukrot, sót, lisztet, étolajat, és sorolhatnánk..
A neves gyártók "szakemberei" tudják, hogy a legtöbb vásárló márkafüggő, ezért bármi eladható, ha elég pénz költenek reklámra. Ti szoktátok a címkét olvasni?
A legtöbb nagy kozmetikai cég is elkezdte a shea tartalmú termékek gyártását és forgalmazását. Mindenhol megvásárolhatók a testápoló, hidraltáló, ránctalanító, terhesség csíkot eltüntető és hajápoló készítmények.
Magasan feldolgozottak, shea vaj tartalmuk nagyon alacsony (5% körüli), ezért alig hatékonyak az ekcémára, pikkelysömörre, terhességi csíkokra és a nagyon száraz bőrre. A shea vaj feliratot a címke egyszerűen marketing célból tartalmazza.

A valódi, nyers, finomítatlan shea vaj:

Erős védelmet ad a hajnak, melytől selymessé válik és vitaminokkal feltöltődik.
A hajmosást megelőzően kenj a hajfürtjeidre shea vajat. Takard be a fejedet törülközővel, és a keratin elnyel minden olyan összetevőt a vajból, melyre hajadnak szüksége van. Legjobb pár órát rajta hagyni. Száraz hajnál 10 perccel a hajmosás után melegíts fel kis mennyiségű shea vajat és dörzsöld bele a hajba. Ettől fényessé válik és életre kel.
A shea vaj nagyon hatásos az arcon található akne elleni harcban. Naponta használva, 10-14 napon belül láthatóvá válik az eredménye. A shea vaj hidraltálja a bőrt, mely fontos a hegek eltüntetése elleni csatában. A és E vitamin tartalma miatt hatékony a pattanások és mitesszerek eltüntetésében is. Hatóanyaga elpusztítja a baktériumokat, lecsökkenti a sebum termelődését, és segít abban, hogy az elhalt bőrsejtek ne zárják el a pórusokat. Keverhetsz bele illóolajat is, pattanásokra legjobb a teafa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése