Nagy fába vágtam fejszémet.., no
persze ez nem újdonság nálam :)
Mi már jó néhány éve házi
nyerstejet iszunk, a bolti tejnek nevezett lötyi szóba sem jöhet. S nem is
keveset fogyasztunk belőle, heti 10 liter a minimum adagunk (én és a hitvesem
isszuk jelenleg).
T. Kata termelő barátunk
jóvoltából mindig friss, zamatos tejhez jutunk és általa készített házi
sajtokat is eszünk. Sajtimádók lettünk. Aki még nem kóstolt igazi házi sajtot,
nem tudja, mit veszített. Mivel már jó ideje ezt esszük, a bolti cucc csupán
ízesített guminak tűnik.
Az elmúlt hetekben készítettünk
vajat a leszedett tejszínből és igazán finom lett, mondhatni olyan, mint a
bolti, csak ebben tudom, mi van. Tejszín. Semmi más.
Nagyon egyszerű a vajgyártás ám!
Végy egy adag házi tejszínt, majd kezd el keverni, úgy, mint amikor
tejszínhabot versz fel (kézimixerrel csinálhatod). De beleöntheted egy
befőttesüvegbe is, és csak rázod, rázod, rázod. Abba ne hagyd! Kb. 15-20 perc
elteltével látod majd, ahogy a vaj és az író kezd szétválni. Ha üvegben
rázogattad, akkor egy gombócba összeáll majd a vaj. Addig csináld a
keverést/rázogatást, amíg látványosan el nem különül az író (fehér vízszerű
valami) a vajtól. Na ebből a kész vajból aztán kanállal jól nyomogasd ki a
maradék írót. Hűtőben néhány napig eláll, ha meg nem eszed :)
Az írót se öntsd ám ki!
Megihatod, nagyon egészséges! Én mondjuk a legszívesebben a kenyér
dagasztásához használom fel, finom ízt ad neki.
Legutóbb 10 l tejről szedtük le a
tejszínt, kb. 1 l
lett, ebből 15 dkg vaj jött ki.
A maradék tejből pedig kivettünk
5 litert és ebből sajt készült.
Igen, sajt. Ugyanis Kata
beavatott a sajtkészítés rejtelmeibe, vagyis inkább az alapokban, mert ez is
összetett „szakma”, na de ennyi az induláshoz épp elegendőnek bizonyult. És
miért is ne próbálkoznék meg vele? Összekapartam minden önbizalmamat és
belevágtam…
Mert hát a sajtkészítéshez
szükséges sajtkultúránk jó két éve a fagyóban pihengetett, csak arra várva,
hogy sajttá alakuljon.
A kapott instrukciók szerint a
tejbe szépen belekerült a kultúra, majd a tejoltó is. Az alvadékot is ügyesen
felvágtam, a savó szépen szivárgott belőle, majd némi „lécsere” következett. Az
előírt hőfokra melegítés közben már látszott, ahogy az alvadék kezd amolyan
sajtformát ölteni. Ülepítés után leszűrtem, beletömködtem a sajtformába, s egy
napig súlyok alatt csücsült, aztán kapott egy napos sófürdőt is. Most a hideg
spájzban piheni ki a hosszú út fáradalmait. Még néhány nap és megtudjuk, milyen
lett életem legelső sajtja. Nagyon várjuk a kóstolás pillanatát.
Majd el felejtettem, kb. 60
dkg-os sajtot sikerült összehozni, és a savóból készült még orda is, 33 dkg.
Egy szó mint száz, jól sikeredett
az első tejfeldolgozós kísérletünk. Azt hiszem, lesz még folytatása, mert az a
legjobb, amit magad készítesz el :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése