A
kakaóvajról részletesebben...
A
kakaóvaj a kakaóbab feldolgozásából jön létre, ez utóbbi a
Theobroma cacao nevű fa gyümölcsének magja, ami azt jelenti: "az
istenek eledele". A kakaóbabból először kakaómasszát, majd
azt kipréselve kakaóvajat nyernek. Ez jobb esetben egy kezeletlen,
szilárd, darabos, nyers és tiszta anyag, isteni csokis-kakaós
illattal és ízzel.
A
csokoládé ízesebbé, illatosabbá és simábbá válik tőle.
Egyike
a legstabilabb, magasan koncentrált zsíroknak. Szobahőmérsékleten
szilárd, kemény, 32-36 C-on (testhőmérsékleten) azonnal olvadni
kezd.
A
kakaóvajat a legjobb nedvesítőnek is nevezik. Évszázadok óta
használják a bőr puhaságának megőrzésére. A kakaóvaj lassan
szívódik fel a bőrbe, hosszan tartó hidratáló hatású.,
selymesen ápol. Gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben,
vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban, különösen magas
az E vitamin tartalma, ezért nem avasodik.
A
kakaóvajat gyakran ajánlják ekcéma és dermatitis kezelésére.
Az ekcémás bőr tüneteit csökkenti, természetes hidratáló
hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását. Gyorsan és
tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit. Megnyugtatja és ápolja az
irritált bőrt. Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett
bőr gyógyulását, a sérült bőrt regenerálja. Lassítja a bőr
öregedését.
Védőréteget
képez a környezet és a bőr között és segíti a nedvesség
megtartását.
A
többi hatóanyag az ő segítségével mélyebbre tud beszívódni
Várandós
nők régóta használják a kakaóvajat a terhességi csíkok
megakadályozására.
Mivel
sok gyermekkúp és női, hüvelyi kúp természetes síkosítója,
intim együttlétek síkosítójaként is jól működik.
Nyers
étrendes diétázóknak is ajánlott fogyasztásra, sőt,
sütéshez-főzéshez is nagyon finom.
A
kakaóvaj napvédő hatású, faktorszáma kb. 5-7.
Ezenkívül
a kakaóvaj kakaómassza polyphenolt (CMP) is tartalmaz, mely
megakadályozza az immunoglobulin termelődését, melyről úgy
tudják hogy a dermatitis és az asztma előidézője.
A
kutatások alapján a test kakaóvajjal masszírozása elősegíti a
stresszes állapot megszűnését, erősíti az immunrendszert, és
szerepe van a rák elleni küzdelemben. Mindez annak köszönhető,
hogy a kakaóvaj, ugyanúgy, mint a csokoládé sok CMP-t tartalmaz.
Japán
kutatók leírták, a CMP megakadályozza a rákos sejtek és tumorok
növekedését azzal, hogy csökkentik a test aktív oxigénszintét,
amely magába foglalja, hogy a CMP megakadályozza az LDL koleszterin
oxidációját, és a gyulladásos sejtek képződését. Néhány
bizonyíték van arra is, hogy a kakaóvajban levő CMP segíthet a
szívbetegségek megelőzésében, és enyhíti az ízületi
gyulladások tüneteit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése