2014. január 15., szerda

Eheted és kenheted

A kakaóvajról részletesebben...

A kakaóvaj a kakaóbab feldolgozásából jön létre, ez utóbbi a Theobroma cacao nevű fa gyümölcsének magja, ami azt jelenti: "az istenek eledele". A kakaóbabból először kakaómasszát, majd azt kipréselve kakaóvajat nyernek. Ez jobb esetben egy kezeletlen, szilárd, darabos, nyers és tiszta anyag, isteni csokis-kakaós illattal és ízzel.
A csokoládé ízesebbé, illatosabbá és simábbá válik tőle.
Egyike a legstabilabb, magasan koncentrált zsíroknak. Szobahőmérsékleten szilárd, kemény, 32-36 C-on (testhőmérsékleten) azonnal olvadni kezd.
Alkalmazzák kozmetikumokban, barnítókrémekben, szappanokban és igen sokféle testápoló termékben.



A kakaóvajat a legjobb nedvesítőnek is nevezik. Évszázadok óta használják a bőr puhaságának megőrzésére. A kakaóvaj lassan szívódik fel a bőrbe, hosszan tartó hidratáló hatású., selymesen ápol. Gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban, különösen magas az E vitamin tartalma, ezért nem avasodik.

A kakaóvajat gyakran ajánlják ekcéma és dermatitis kezelésére. Az ekcémás bőr tüneteit csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását. Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit. Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt. Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását, a sérült bőrt regenerálja. Lassítja a bőr öregedését.
Védőréteget képez a környezet és a bőr között és segíti a nedvesség megtartását.
A többi hatóanyag az ő segítségével mélyebbre tud beszívódni

Várandós nők régóta használják a kakaóvajat a terhességi csíkok megakadályozására.

Mivel sok gyermekkúp és női, hüvelyi kúp természetes síkosítója, intim együttlétek síkosítójaként is jól működik.
Nyers étrendes diétázóknak is ajánlott fogyasztásra, sőt, sütéshez-főzéshez is nagyon finom.
A kakaóvaj napvédő hatású, faktorszáma kb. 5-7.

Ezenkívül a kakaóvaj kakaómassza polyphenolt (CMP) is tartalmaz, mely megakadályozza az immunoglobulin termelődését, melyről úgy tudják hogy a dermatitis és az asztma előidézője.
A kutatások alapján a test kakaóvajjal masszírozása elősegíti a stresszes állapot megszűnését, erősíti az immunrendszert, és szerepe van a rák elleni küzdelemben. Mindez annak köszönhető, hogy a kakaóvaj, ugyanúgy, mint a csokoládé sok CMP-t tartalmaz.
Japán kutatók leírták, a CMP megakadályozza a rákos sejtek és tumorok növekedését azzal, hogy csökkentik a test aktív oxigénszintét, amely magába foglalja, hogy a CMP megakadályozza az LDL koleszterin oxidációját, és a gyulladásos sejtek képződését. Néhány bizonyíték van arra is, hogy a kakaóvajban levő CMP segíthet a szívbetegségek megelőzésében, és enyhíti az ízületi gyulladások tüneteit.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése