2014. február 2., vasárnap

A bounty illata

A kókuszolaj



A kókuszolaj áldásos tulajdonságai régóta ismertek a szépségipar számára. Nem véletlen, hogy a kókuszolaj számtalan szépségápolási cikk (testápoló, szappan, hajpakolás, sampon, stb.) alapanyaga.

A kókuszolajat Délkelet-Ázsiában ősidők óta alkalmazzák csonttörések, ficamok és sebek gyógyítására. A szépségükről híres polinézek mind a mai napig előszeretettel fogyasztják és kenik bőrüket természetes kókuszolajjal sugárzó egészségük, fényes hajuk és puha bőrük megőrzése érdekében. A nyugati samponok megjelenése előtt Indonéziában kókusztejjel mosták hajukat a külsejükre kényes nők. Napjainkban ismét virágzik a természetes szépségápolás – talán nem véletlenül. Így egyre többen nyúlnak vissza az ősi módszerekhez – megkímélve magukat az ipari termékek kémiai adalékanyagaitól…


A kókuszolaj (használjuk még a kókuszvaj, kókuszzsír kifejezést is) egy olyan növényi olaj, mely a kókuszpálma magjának szárított beléből (ez a kopra) készül. Az olajat többféleképpen lehet elkészíteni, így több típusát különítjük el e terméknek:
Szűz kókuszolaj
Szűznek nevezzük a kókuszolajnak azt a típusát, mely nem esett át az úgynevezett RDB folyamaton (ez jelenti a finomítást, színtelenítést, szagtalanítást) és nem is hidrogenizálták, viszont hőkezelésen esett át. Ezt a típust mechanikus úton, préseléssel állítják elő. Illata nagyon kellemes és a kókusz aromáját is lehet érezni rajta, hiszen laurinsav-tartalma igen magas (43,2%) Az olajat 55 oC-on nyerik ki a friss kókuszhúsból, mert ezen a hőmérsékleten a leggazdaságosabb és leghatékonyabb az előállítása, mivel a kókuszzsír olvadáspontja igen alacsony, mindössze 24,5 oC.
Hidegen sajtolt kókuszolaj
Sokszor a szűz olajat és a hidegen sajtolt olajat szinonimaként használják, de ez nem helyes, hiszen egy lényeges különbség van a két típus között: míg a szűz kókuszolajat hőkezeléssel állítják elő, addig a hidegen sajtolt változat hőkezelésen sem ment keresztül. Ezáltal ez a fajta lesz a kókuszolaj legtisztább formája, hiszen egyedül ez tartalmazza a kókuszdió összes pozitív tulajdonságát és még a szerkezete sem módosult. A hidegen sajtolt olaj áttetsző és íze, illata szintén emlékeztet a kókuszéra.
Finomított kókuszolaj
A finomított kókuszolaj előállítási folyamata a leghosszabb, hiszen a koprából készült, hidegen sajtolt kókuszolajat először magas hőmérsékleten kezelik, majd több fázison végig megy, mire az áruházak polcaira kerül: finomítják, színtelenítik és szagtalanítják. Így elveszti erős aromáját, ennek következtében pedig már kiválóan alkalmas sütéshez és főzéshez, hiszen így nem kap az ételünk semmilyen plusz ízt illetve szagot. Azonban a finomítás során a kókuszolaj nemcsak ízét és színét veszti el, de értékes vitaminokat és aminosavakat is elvonnak belőle.
Ételként elfogyasztva, akár külsőleg alkalmazva a kókuszolaj maga is puhítja a bőrt, lassítja a sejtek öregedését, megszünteti a pattanásokat, a hajat erősebbé, fényesebbé varázsolja, sőt a káros UV-sugaraktól is véd.
A kókuszolaj telített zsírsavjai természetes védőréteget képeznek a bőrön. A természetes olaj antioxidánsai hatástalanítják a káros napsugárzás következtében létrejövő szabadgyököket.
A kókuszolaj telített zsírjai ellenállnak a szabadgyök-képződésnek. A természetes olajban található antioxidánsok gátolják a szabadgyök-képződést, így lassítják az öregedést. Sőt: a kókuszolaj hatásosabb lehet a drága hidratáló krémeknél, amelyek elsősorban vizet tartalmaznak. Ezek a vízalapú krémek rövidtávon ugyan hidratálnak, ám hosszabb távon szárítják és tágítják a bőrt, ezáltal fokozzák az öregedést.
A kókuszolaj a napjainkban kapható leghatásosabb testápoló. A száraz bőrt hidratálja, és gátolja kiszáradását. Ez különösen a téli hónapokban okoz látványos változást. Az olaj repedezett ajkak és sarkak puhává varázslására is kitűnően alkalmas.
A hidegen sajtolt kókuszolaj használható testápolóként, fürdőolajként, ajakápolóként vagy lábápolóként. A talpra kenve nemcsak puhítja a bőrt, hanem a gombás fertőzések ellen is védelmet nyújt.
Eltünteti a pattanásokat, és egészséges sugárzó bőrt eredményez…
A kókuszolaj közepes szénláncú zsírsavjai baktérium-, vírus-, gomba-, és élősködőölő hatásúak. A közepes szénláncú zsírsavak gyakorlatilag szétmarják a kórokozók sejtfalát, így felnyitják az utat az antioxidánsok előtt, amelyek a kórokozókat belülről pusztítják el. Szerencsére a természetes kókuszolaj antioxidánsokban is gazdag. Ezért ha bőrünkre kókuszolajat kenünk, bőrünket is megszabadítjuk a kórokozóktól.


Használd a hidegen sajtolt kókuszolajat arclemosóként, arckrémként, illetve gyógykenőcsként bőrirritációk, rovarcsípések és fertőzések esetén.

A kókuszolaj nagyon gyorsan, azonban nem mélyen szívódik fel a bőrben, ezért még zsíros bőrre is remekül használható, s mivel nem fényérzékeny olaj, s az UV sugaraktól is véd, ezért nyáron is kenheted magadra.
Erősebbé, fényesebbé varázsolja a hajat. A napsugárzás, a hajszárítás, a légkondicionáló berendezések és a környezetszennyezés egyaránt szárítják a hajat és a fejbőrt. Ettől a haj elveszti fényét, és töredezetté válik, a fejbőr pedig korpásodik. A száraz haj gyakran hullani is kezd. A tápanyaghiány (például E-vitamin hiány) gyors őszüléshez és kopaszodáshoz is vezethet. Ezek a problémák mind orvosolhatóak a természetes kókuszolaj használatával.


Ha hajunk a tápanyaghiány miatt problémás, fogyasszunk napi 2–3 alkalommal egy evőkanál kókuszolajat néhány hónapon keresztül.

A kókuszolajat használhatod hajpakolásként is, de akár hajbalzsam helyett is. Balzsamként a törölközőszáraz hajvégekbe masszírozd bele, de nem sokat. Pl. félhosszú hajra bőségesen elég egy kisebb borsószemnyi adag is.
Ne feledd, szobahőmérsékleten a kókuszolaj szilárd, de kézmelegben egy pillanat alatt elolvad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése