2014. február 4., kedd

Mire való a háziszappan?

Csodaszer vagy sem?

A válasz: igen is meg nem is.

Nem szünteti meg a narancsbőr, a ráncokat sem fogja eltüntetni, viszont nagy segítség az ekcéma és más bőrbetegségek kezelésében. Néha a szappan használata önmagában is elég, más esetekben azonban kiegészítésként egyéb kezeléseket is kell alkalmazni.

A hozzáadott egyéb összetevőknek köszönhetően ápoló hatást is kifejt. Tartalmazhat un. Zsírfelesleget, mely különösen jól ápol már mosakodás közben is, valamint gyógynövényeket, azok különböző kivonatait, gyümölcsöket, zöldségeket, kozmetikai agyagokat, illóolajokat stb.


Sokan felteszik a kérdést, hogy jó-jó, de miért jobbak a háziszappanok?

A titok a készítésben rejlik.

A gyárban hatalmas autoklávokban nagy nyomáson, magas hőmérsékleten, vízgőzzel elreagáltatják a zsiradékokat. Ekkor zsírsavak és glicerin keletkezik. Lehűlés után a zsírsavakat elválasztják és nátrium-hidroxiddal (lúg, nátronlúg, marónátron) keverik, így szappanmolekulákat kapnak. A vizet elpárologtatják és a szappant megőrlik, ebből egy kémiailag tiszta szappanforgács lesz. Ezt a szappanforgácsot fogják a kisebb-nagyobb szappanüzemek és sajnos néhány nagyobb, magát natúrszappan készítőnek nevező is felhasználni.
Ezt a forgácsot keverőgépekben összedolgozzák a színezékekkel, illatokkal, tömbbé sajtolják és darabolják. Többnyire nem természetes anyagokat használnak erre a célra, mivel a szintetikus színezék és illatanyag tartósabban megmarad a szappanban, illetve intenzívebb is.
Ha megnézitek a gyártók csomagolásait, alig különböznek az összetételek.

Háziszappan készítése során a pontosan kiszámított mennyiségű zsiradékot és lúgot közvetlenül keverjük, reagáltatjuk egymással, s így a szappanban benne marad a glicerin is, mely a felhasznált olajoktól, zsíroktól függően növényi vagy állati eredetű. Változatosan adalékolható is a szappan, lehet bele tenni különféle folyadékokat, tejet, kecsketejet, gyógyteákat, gyümölcs és zöldségleveket és pépeket, friss és szárított gyógynövényeket, bármit. És nem fogják szárítani senki bőrét, sőt az ekcémás bőrre különösen jótékony hatással van a kecsketejes szappan.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése