A csontok építéséhez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel. A mák az egyik leggazdagabb kalciumforrás!
Az alábbi táblázatból kitűnik, hogy különböző élelmiszereknek mekkora a kalciumtartalma 100 grammra vetítve, mg-ban megadva az értékeket:
- Banán110 mgDió102 mgTeljes búza39 mgFölözött tehéntej114 mgTeljes tehéntej120 mgSovány tehéntúró90 mgSzójaliszt200 mgJuhtúró400 mgMandula238 mgMogyoró290 mgTrappista sajt600 mgParmezán sajt850 mgKerti mák968 mg
A csontépítés szempontjából fontos a magnézium és a foszfor jelenléte. A szakirodalmi adatok javaslata alapján a kalciumtartalomhoz legalább fele mennyiségű magnézium szükségeltetik. A mákban a 968 mg kalcium mellett 506 mg magnézium található, tehát a legoptimálisabb arányban. A foszfor jelenléte szintén nélkülözhetetlen a csontépítésben. Az ásványi anyagok közül a foszfor 800 mg mennyiségben van jelen 100 g mákszemben.
Mindezekből következik, hogy az egyik leghatékonyabb ellenszere a csontritkulásnak a mák gyakori bevitele a szervezetbe. Még az elaggott csontrendszert is képes újjáépíteni, mindehhez azonban tartós (1-1,5 év) használat szükségeltetik. A mákot mellékhatásmentesen lehet alkalmazni, akár megelőzés, akár csontépítés céljából.
Hogy ne kelljen minden nap mákos tésztát enned...
Darálj apróra egy adag mákot, majd keverd össze annyi mézzel, amennyit felvesz. Ebből a keverékből fogyassz minden nap egy kiskanállal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése