2014. február 10., hétfő

Csontjaink egészségéért

A csontok építéséhez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel. A mák az egyik leggazdagabb kalciumforrás!

 Az alábbi táblázatból kitűnik, hogy különböző élelmiszereknek mekkora a kalciumtartalma 100 grammra vetítve, mg-ban megadva az értékeket:

Banán
110 mg
Dió
102 mg
Teljes búza
  39 mg
Fölözött tehéntej
114 mg
Teljes tehéntej
120 mg
Sovány tehéntúró
  90 mg
Szójaliszt
200 mg
Juhtúró
400 mg
Mandula
238 mg
Mogyoró
290 mg
Trappista sajt
600 mg
Parmezán sajt
850 mg
Kerti mák
968 mg

A csontépítés szempontjából fontos a magnézium és a foszfor jelenléte. A szakirodalmi adatok javaslata alapján a kalciumtartalomhoz legalább fele mennyiségű magnézium szükségeltetik. A mákban  a 968 mg kalcium mellett 506 mg magnézium található, tehát a legoptimálisabb arányban. A foszfor jelenléte szintén nélkülözhetetlen a csontépítésben. Az ásványi anyagok közül a foszfor 800 mg mennyiségben van jelen 100 g mákszemben.
Mindezekből következik, hogy az egyik leghatékonyabb ellenszere a csontritkulásnak a mák gyakori bevitele a szervezetbe. Még az elaggott csontrendszert is képes újjáépíteni, mindehhez azonban tartós (1-1,5 év) használat szükségeltetik. A mákot mellékhatásmentesen lehet alkalmazni, akár megelőzés, akár csontépítés céljából.


Hogy ne kelljen minden nap mákos tésztát enned...

Darálj apróra egy adag mákot, majd keverd össze annyi mézzel, amennyit felvesz. Ebből a keverékből fogyassz minden nap egy kiskanállal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése