2014. február 14., péntek

Egy elfeledett mosószer...

A mosószóda


A mosószóda nem új keletű találmány, már a XI-XII. század óta ismert Magyarországon sziksó néven. Így egy széles körben kipróbált anyagról van szó, amely kiállta az idő próbáját. Mindössze a modern vegyipar térnyerésével szorult a háttérbe.
De már az egyiptomiak is ismerték ezt a jellegzetes anyagot, ami tulajdonképpen nátriumtartalmú kőzetek bomlásának melléktermékeként keletkezik. Az ókori népek a legszélesebb körben alkalmazták; leggyakrabban tisztításra, tartósításra, balzsamozásra, valamint gyógyászati célokra is egyaránt.




Használata egyszerű, és sok mindenre felhasználható, kiválóan alkalmas mosásra, mosogatásra, valamint általános tisztításra.

Három evőkanálnyi mosószóda egy liter vízben való feloldásával olyan koncentrátumot kapunk, amivel a legzsírosabb felületeket is megtisztíthatjuk, valamint áztathatunk benne erősen szennyeződött textileket, szivacsokat, törlőruhákat.

A mosószóda természetes vízlágyítónak is alkalmas.

A mosószóda könnyen öblíthető, így az összetett mesterséges mosószerekkel ellentétben nem marad belőle a ruhában mosás után. Így annak a veszélye sem áll fenn, hogy később a bőrön keresztül felszívódjon. Ezért érzékeny bőrűek is használhatják a mosószódát, nem okoz semmilyen irritációt, nem szárítja ki a bőrt. Adagolása során ügyeljünk rá, hogy ne tegyünk túl sok mosószódát a ruhákhoz, ugyanis rosszabb minőségű ruhákat (amelyeknél nem tapadnak a festék-részecskék megfelelően az anyaghoz) fakíthat. Ezen kívül azoknál a házaknál, ahol nincs csatornázás, a túlzásba vitt használata magas talajvíz esetén szikesedést okozhat.

Általános tisztításhoz adj 1 evőkanál mosószódát 1 liter vízhez. Ehhez adhatsz pár csepp illóolajat, akár fertőtlenítő hatásút is, mint pl. a teafaolaj, citromolaj.

Mosogatáshoz 1 evőkanálnyit adj 5 liter vízhez.
Ne felejtsd a gumikesztyűt, mert szárítja a kezet!


Egy igazi környezettudatos embernek, így Neked sem hiányozhat a háztartásodból, hiszen ez is egy környezetbarát, természetes tisztító- és mosószer, emellett vízlágyító és zsíroldó is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése