2014. február 20., csütörtök

Ó, azok az illatok...fragrance, parfume...

A kozmetikumokba természetesen valamilyen illat is kell, hogy elnyomja a vegyi anyagok sajátos szagát. A kozmetikai ipar nem természetes illatanyagokat használ, tekintettel azok borsos árára, hanem szintetikus illatanyagokat!

Az illat az egyik legkritikusabb összetevő a kozmetikumok esetében, nemcsak azért, mert ez alapján választjuk ki kedvencünket, hanem mert az illatanyagok a kozmetikumok által okozott allergiás reakciók leggyakoribb kiváltói. Az újabb kutatások szerint valószínűsíthetően szerepük van bizonyos betegségek (autizmus, sclerosis multiplex, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, diszlexia, diszgráfia, migrén, epilepszia) kialakulásában is.

Sajnos a gyártóknak a terméken elég a „parfüm”, vagy a „fragrance” feliratot feltüntetni, nem kötelesek megnevezni az illatanyag összetételét, mely akár több száz komponensből is állhat. Ezek között vannak teljesen ártalmatlanok, vannak erős allergének, agykárósítóak és rákkeltőek is. 
És sajnos nemcsak a bőrrel érintkezve fejtik ki hatásukat, hanem belélegezve is!

Szinte az összes kereskedelmi forgalomban lévő kozmetikumban, tisztálkodó szerben, tisztító- és mosószerben találhatóak illatanyagok, amelyek többnyire szintetikusak. 

A természetes - aromaterápiára alkalmas, jótékony és gyógyító - illatokat a termékek összetételében apró csillagokkal jelölik, és lábjegyzetben közlik, hogy ezek eredeti illatok.

Van jó néhány illatanyag, amely kiemelten allergénnek bizonyult, ezért az Európai Unió 2003 óta megköveteli ezek feltüntetését az összetevők listájában, amennyiben koncentrációjuk meghalad egy bizonyos értéket.
Ezek közül az első 11, amely a legproblémásabbnak bizonyult, s allergén hatásuk is jól dokumentált:

Amyl Cinnamal
Cinnamyl Alcohol
Citral
Eugenol
Hydroxycitronellal
Isoeugenol
Amylcinnamyl Alcohol
Cinnamal
Coumarin
Geraniol
Hydroxyisohexyl-3-Cyclohexene Carboxaldehyd



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése