Zabtej!
Miért
pont az? Egyrészt ízletes. Másrészt pedig...
a zab az egyik legnagyobb fehérje- és zsírtartamú gabonaféle.
Telítetlen zsírsavakban és ásványi sókban igen gazdag, magas vas, foszfor és
B1, B2 és E vitamin tartalommal bír.
Regenerálja az idegrendszert, idegesség, depresszió
ellen hat, csökkent pajzsmirigyműködés esetén serkentő
hatású, csökkenti a vérszegénységet. Gyulladásgátló anyagokat
tartalmaz, védi a patkóbél felszínét, gyomor és bélnyugtató, rendszeres
fogyasztása mellett magas cellulóz tartalma segít megtisztítani és szabályozni
a belek működését, segíti a tejelválasztást ezért kismamáknak különösen
ajánlott, erősíti a méhet, a reggelire fogyasztott zabkása jó az
artériáknak, természetes lúgosító, megköti a felesleges savakat.
A zabkorpa kiemelkedően jó koleszterincsökkentő, valamint
hozzájárul a vérben található lipidek mennyiségének csökkentéséhez.
Nagyon tápláló. fogyasztása minden évszakban, különösen a
hideg időszakokban tanácsos.
Különösen javasolt a növésben lévő gyermekek, sportolók,
lábadozó betegek számára, valamint fizikai és szellemi megterhelés idején.
Én így készítem:
12-24 órán keresztül áztatom, majd leöntöm róla a vizet és friss vízzel összeturmixolom.
...majd 2-3-szor felöntöm még vízzel a töretet és újból átszűröm.
És már készen is van a fincsi zabtej!
Hűtőben pár napig eláll, fogyasztás előtt rázd fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése