2014. február 17., hétfő

Tej? Nem tej?

Zabtej!
Miért pont az? Egyrészt ízletes. Másrészt pedig...

a zab az egyik legnagyobb fehérje- és zsírtartamú gabonaféle. Telítetlen zsírsavakban és ásványi sókban igen gazdag, magas vas, foszfor és B1, B2 és E vitamin tartalommal bír. 

Regenerálja az idegrendszert, idegesség, depresszió ellen hat, csökkent pajzsmirigyműködés esetén serkentő hatású, csökkenti a vérszegénységet. Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, védi a patkóbél felszínét, gyomor és bélnyugtató, rendszeres fogyasztása mellett magas cellulóz tartalma segít megtisztítani és szabályozni a belek működését, segíti a tejelválasztást ezért kismamáknak különösen ajánlott, erősíti a méhet, a reggelire fogyasztott zabkása jó az artériáknak, természetes lúgosító, megköti a felesleges savakat.
A zabkorpa kiemelkedően jó koleszterincsökkentő, valamint hozzájárul a vérben található lipidek mennyiségének csökkentéséhez. 
Nagyon tápláló. fogyasztása minden évszakban, különösen a hideg időszakokban tanácsos.
Különösen javasolt a növésben lévő gyermekek, sportolók, lábadozó betegek számára, valamint fizikai és szellemi megterhelés idején.

Én így készítem:

Este beáztatok egy marék hántolt zabot forrásvízbe, természetesen előtte megmosom.







12-24 órán keresztül áztatom, majd leöntöm róla a vizet és friss vízzel összeturmixolom.






 Sűrű műanyag teaszűrőn átszűröm...
...majd 2-3-szor felöntöm még vízzel a töretet és újból átszűröm.








És már készen is van a fincsi zabtej!
Hűtőben pár napig eláll, fogyasztás előtt rázd fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése