2014. március 12., szerda

Tulipán és szív

Már régóta foglalkoztat a tulipán motívum, de eddig „csak” annyit tudtam róla, hogy női jelkép és védelem céljából is használják. Ez utóbbi miatt egyre felkapottabb, manapság ismét gyakran látni kerítéseken, kapukon stb.

De vajon miért van e két jelentése? Hiszen a tulipán csupán egy virág. Hogyan lett belőle ennyire fontos jelkép?

Nem nyughattam, ennek utána kellett járnom. A magyarázatot Hoppál Mihály Tulipán és szív című tanulmánya adta meg.

Megpróbálom röviden összefoglalni a lényeget és kicsit alászállunk a népművészet bugyraiba. Biztosítalak róla, meglepő lesz a magyarázat J

A magyar népművészetben igen sok helyen fellelhetjük mind a tulipán, mind a szív motívumot. A szív mintát sokszor fejjel lefelé láthatjuk. De erről majd később…

Különböző használati tárgyakra, pl. mángorlóra, sulykolóra vésték rá, de kapuzábékon, sírköveken is megtalálhatóak. És ne feledkezzünk meg a tulipános ládáról se.

A tulipán motívum nem a virág megrajzolása, hanem mindezen ábrázolások alapja a széttett láb, az egymásnak fordított S betűk:



Ez így elég tulipános, nemde? J

És miért női jelkép?
Szerintem ezek a képek megadják a magyarázatot:







Jelentéstartalmai is összekapcsolódnak.

Mind a magas kultúrák, mind az úgynevezett primitív népek gyakran ábrázolták a genitáliákat, hol csak jelképesek, hol egészen naturálisan. Mivel a meleget adó tüzet, a házat, a portát, a bent lakókat védeni kell (kapu), ahogy a ruhák és annak hímzései védik magát az embert a rontástól, a gonosz szándéktól. Ahogy az anya védi a gyermekét, úgy a nő jele, az anyaistennő jele védi az embert, a házat, a tüzet. Ezért is került ez a védő jel a tűzhely melletti falra, pipára, kapufélfára, házoromzatra stb.

A tulipán egyfelől a nőiség jelének termékenység értelme, a tulipán, a liliom, a virág, a virágzó ág jelentheti a termékeny anyaölet, a szülés előtti teli hasat, a szülő-kitárulkózót, az életadót, általában a termékenységet. Mivel a gyümölcsfa ága kivirágzik, mielőtt termést hozna, nem véletlen az ágnak, virágnak és a termékenységnek a szimbolikus összekapcsolása.

Másfelől a nem-virág tulipán(t)ok , mint meztelen genitáliák gonosztávoltartó jelentéssel bírnak. Idézem a könyvből:
„Hogy nem teljesen légből kapott ez a második jelentés, azt egy ritka szerencsével lejegyzett adat erősíti meg. A Heves megyei dinnyések közös gyermekkorára emlékezve Cs. F.-né (született 1919-ben) elmondta, hogy egy alkalommal megkérdezte az egyik idősebb asszonyt, mikor az tulipánokkal festette tele a falat: ’Mit csinál Julis nén?’- ’Ki pina-pántozom a szobát!’- volt a felelet.”






Legközelebb a szívről mesélek majd, hasonlóan érdekes lesz J



1 megjegyzés:

  1. Örülök a tulipános témának :-) Jó, ha tudja minden kislány és nagylány e szép virágunk jelentését. Milyen, ha gyereklányé, milyen ha érett nőé vagy idős asszonyé. Várom a folytatást.

    VálaszTörlés