2014. március 1., szombat

Marokkó folyékony aranya...

az argánolaj.

A Marokkó délnyugati részén, az Atlaszban honos az argánfa (Argania spinosa), melynek diószerű gyümölcsében található magból préselik az argánolajat. Az olaj előállítása még ma is sokszor a hagyományos módon történik. A berber asszonyok begyűjtik a fa alól a magokat, feltörik, majd kipréselik - mindezt kézi erővel. A hidegen sajtolt olaj kinyeréséhez semmiféle kémiai anyagot nem használnak. Egy liter olaj előállításához kb. 6-7 fa teljes termésére van szükség (mintegy 100 kg gyümölcsre) és sok órányi kézimunkára, ezért a világ egyik legdrágább olajai között tartják számon.


Az argánolaj több mint 80%-ban tartalmaz értékes telítetlen zsírsavakat (mint az olajsav vagy linolsav), ebben megelőzi az olívaolajat is. Az argánolajban fontos növényi szterolok találhatók, mint például a schottenol és a spinasterol, melyek egészségre kifejtett jótékony hatását jelenleg számos tudományos vizsgálat tanulmányozza. Az olaj természetes antioxidánsokban való gazdagsága révén védi az emberi szervezetet. Az argánolajnak rendkívül magas az alfa-tokoferol tartalma, mely az E-vitamin legaktívabb formája. 

De vigyázzunk, mert ezt is hamisítják!
A tiszta argánolaj színe opálos és nem átlátszó, sárgásbarna és nem világossárga. Alig érezhető jellegzetes illata van, ami a bőrön gyorsan eltűnik. Bőrünkre cseppentve nem terül szét, bedörzsölve pillanatok alatt felszívódik és ami nagyon fontos, semmiféle ragacsos vagy olajos bevonatot nem képez, vagy nem hagy hátra a bőrön.


Argánolaj használata


Bőrön
 

Az argánolaj táplálja a száraz, repedezett bőrt, eredményesen veszi fel a harcot a terhességi csíkok, striák és még a ráncok ellen is. Rendszeres használatával halványíthatók a régi hegek, de alkalmazhatjuk a faggyútermelés szabályozására is, hiszen a több más olajjal ellentétben nem tömíti el a pórusokat Gazdag E-vitamin tartalma az ekcéma, a pikkelysömör és a legkülönbözőbb bőrbetegségek kezelésére is alkalmassá teszi. Erősíti a körmöket, helyrehozza a törékeny körmöt. Könnyen felszívódik.

Hajon

Az argánolaj nem csak a bőr varázsszere lehet, ugyanennyi jótékony hatása van a hajra is. Magas hidratáló hatásának köszönhetően táplálja a töredezett hajat és enyhíti a száraz, viszkető fejbőrt.

Használható hajmosás előtti hajpakolásként, frissen mosott, nedves hajon pár cseppet eloszlatva, vagy a már száraz hajon a hajvégekbe masszírozva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése