2014. március 29., szombat

Kőolajszármazékok, a kozmetikumok fő összetevői

A szintetikus anyagok túlnyomó többsége kőolajszármazék. Ezek egy része a természetes zsírok és olajok pótlásaként kerül a kozmetikumokba (a krémekbe, testápolókba, masszázsolajokba, babaolajokba, alapozókba és rúzsokba).


Mivel a természetes, növényi olajok drágák és romlandóak, ezért a kozmetikai ipar a nagyobb haszon, és a hosszabb eltarthatóság érdekében inkább az olcsó kőolajat alkalmazza, pontosabban a kőolaj feldolgozása során keletkezett hulladékot: a pakurát. Ebből a gusztustalan, büdös, ragacsos és rendkívül mérgező veszélyes hulladékból készülnek durva vegyszeres finomítással a kozmetikai szintetikus zsír- és olajkomponensek.


Ezen kőolajszármazékok bőrre gyakorolt hatása a következő:

- eltömítik a pórusokat, blokkolják a bőr természetes élettani folyamatait: a légzést, az anyagcserét és a kiválasztást, akadályozzák a bőr méregtelenítését, s ezáltal élettelenné, törékennyé teszik a bőrt
- gátolják a bőr természetes kopását, aminek a következménye a megvastagodott szaruréteg, így a mitesszerek és a pattanások kialakulását is elősegítik
- erősítik a gyulladásra való hajlamot, és a gyulladással együtt járó bőrbetegségek kialakulását (ismertebbek: sömör, ekcéma, szeborrea, rozácea, egyéb bőrgyulladások)
- nekik és az SLS/SLES-nek köszönhetjük azt a bizonyos "száraz, húzódó, viszkető érzést"

- egy láthatatlan és fel nem szívódó réteget képeznek a bőrön, amely megakadályozza a bőr légzésével együtt járó párolgást, vagyis azt a természetes vízleadást, ami az egészséges bőr hőháztartása szempontjából nélkülözhetetlen (ezt a gyártók előnyként tüntetik fel a terméken a hidratáltság szempontjából, ami persze nem így van, mert a bőr hidratáltsága a vízmegkötő faktorok munkájától, és az ivással elfogyasztott vízmennyiségtől függ!)
- kőolajtartalmú készítmények a babák bőrére nézve életveszélyesek, ugyanis nem engedik kialakulni a bőr természetes védelmét ellátó savköpenyt (pH 6-7), azaz a bőrfelszíni emulziót



Kőolaj származékok az INCI megnevezésük alapján:

Mineral oil: a leggyakrabban használt kőolajból előállított szintetikus zsír. Bőrbe nem szívódik föl, akadályozza a bőr lélegzését. Petróleum melléktermék, befedi a bőrt, mint a műanyag, eltömi a pórusokat. Gátolja a bőr azon képességét, hogy semlegesítse a méreganyagokat, elősegíti az aknék és más rendellenességek létrejöttét. Lassítja a bőr funkcióit és a sejtfejlődést, ezáltal idő előtti öregedést okoz. Sok termékben használják (a babaolaj 100%-a ásványi olaj!). Az ásványi olaj származékok szennyezettek lehetnek rákkeltő hatású PAH-okkal (Polycyclic Aromatic Hydrocarbonok).

Liquidum Paraffinum (az ásványi olaj szebben kifejezve): A Paraffinum liquidum sterilisatum steril paraffin-olaj, kőolajból előállított, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú, sűrűn folyó kristálytiszta, íztelen olajszerű folyadék, hosszú szénláncú szénhidrogének keverékéből áll, ami egy nagyon durva bőrkárosító kőolaj származék.
Paraffin wax vagy Mineral wax: a drága virágviaszokat, a sheavajat és a méhviaszt helyettesítik vele.
Vazelin: egy zselé állagú szénhidrogén keverék. Régebben elsősorban a neki tulajdonított gyógyító hatás miatt alkalmazták. Elterjedt vélekedés volt, hogy szinte minden betegségre jótékony hatással van. Később ezen hatások számos területen bizonyultak valótlannak. A gyártók vazelint használnak, mert hihetetlenül olcsó.
Petrolatum: Petróleum bázisú szintetikus zsír, amelyet az iparban kenőanyagként használnak. Valamennyi károsodást előidéző tulajdonsága megegyezik az ásványolajnál tárgyaltakkal.
Cera Microcristallina (mikrokristály viasz): zsírkomponens, krémalap. Nagyobb koncentrációban elzárja a bőr pórusait, gátolja a bőrlégzést. A valódi méhviaszt helyettesítik vele az olcsó kozmetikai készítményekben.
Hart-Paraffin: nehéz paraffin, amelyet sűrű kenőcsökhöz, popsikrémekhez, pomádékhoz és hajwaxokhoz használnak.
Ozokerit: nem más, mint ásványi paraffin, azaz szintén kőolaj származék.
Petrol Wax: hajápoló termékekben
Ceresin


Ezen anyagok megtalálhatóak a dezodorokban, a gyógyszertári krémekben krémalapként, a popsikrémekben, a naptejekben és fényvédő krémekben (ettől lesznek vízállóak), arckrémekben, babaolajokban, kéz- és lábápolókban, gyantázás utáni olajokban és balzsamokban (elősegíti a szőrszálak benövését!), testápolókban (melyek nagyrészt kőolajból és vízből állnak), ajakbalzsamokban, napozás utáni készítményekben és hajápoló készítményekben (wax, balzsam, hajvégápoló, hajhullást és korpásodást okozhatnak).

Következő bejegyzésben kielemezem a gyógyszertári fürdetőkrémet (2 félét), ezeket előszeretettel ajánlgatják, megnézzük, tényleg olyan jók-e. Azt hiszem, már sejted a választ, ugye? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése