Igen sajnálatos módon egy
EU szabályozás szerint csak tartósított készítményeket szabad
forgalomba hozni.
Azonban az
általánosan alkalmazott szintetikus tartósítószerek 90%-a káros
hatású.
Ezek közül szinte mindegyik valamilyen formában allergén,
némelyiknél még a rákkeltés gyanúja is fennáll.
A dietanol-amin (DEA),
a trietanol-amin (TEA)
rákot
okozhat.
A BHT/E321,
BHA/E320 (szintetikus
antioxidánsok), valamint az EDTA
(melyet fémmaradványok közömbösítésére
használnak) toxikus, környezetszennyező és bőrre
veszélyes anyagok.
A
Glyoxal
(Glyoxalic Acid)
egy eléggé elterjedt kozmetikai tartósító, s egy olyan rendkívül
káros szintetikus anyag, amely mutagén,
fehérjekárosító, mérgező, és hullakonzerválásra
használják.
Használják tartósításra a szintetikus karbamidokat is
(Diazolidinyl
Urea, Imidazolidinyl Urea),
melyek allergén,
mérgező és fehérjekárosító anyagok.
A
tartósítószerek károsságának vagy a hasznosságának a
megítélése az egyik legnehezebb feladat. Minél szintetikusabb egy
kozmetikai termék, annál kevésbé romlik, mivel a szintetikumok
nem élő anyagok, tehát nem tudnak penészesedni, avasodni,
buggyanni, erjedni, romlani. A szintetikus alkotók viszont nem
tesznek jót a bőrnek! Sokszor olvashatjuk bizonyos kozmetikai
termékeken bizalomgerjesztő reklámfogásként, hogy tartósítószer
mentesek. Ez így is van, csak éppen az a baj, hogy nincs is bennük
semmilyen jótékony növényi hatóanyag, ami meg tudna romlani, és
sok esetben hiába tartósítószer mentes a termék, a bennük lévő
szintetikumok többet ártanak a bőrnek, mintha enyhén tartósított
növényi hatóanyagot tartalmaznának.
A
tiszta növényi alapanyagból (növényi olajok, zöldség, gyümölcs
és gyógynövénykivonatok) álló kozmetikumok sajnos romlanak,
mivel az élő anyag folyamatosan reakció képes: bomlik,
oxidálódik, erjed.
Az
őstermészet kiváló természetes "tartósítószereket"
talált fel (természetes C-vitamin, az E-vitamin, a tejsav, és
a természetes antioxidáns növényi kivonatok nagy része), de
ezek használata drága és macerás a hagyományos kozmetikai
termékeket gyártó cégeknek. Ezeket a drágább módszereket csak
az igényesebb natúr, bio és Demeter minőségű kozmetikumokat
előállító gyártók alkalmazzák.
Ennek
ellenére a hatóságok elvárják, hogy egy kozmetikai termék nagy
biztonsággal minimum 24 hónapig eltartható legyen a felbontás
után is, ezért a legkörültekintőbb gyártók is kénytelenek
szintetikus tartósítószer(eke)t alkalmazni, ügyelve arra, hogy
ezek az élelmiszer-biztonsági elvárásoknak is megfeleljenek.
A
NEM KÁROS tartósítószerek listája:
Benzoic
Acid
Sorbic
Acid
Ascorbic
acid
Tocopheryl
Acetate
Apple
Acid
Ascorbyl
Palmitate
Benzyl
Salicylate
Benzyl
Alcohol
És
a természetes 100%-os illóolajok szinte mindegyike
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése