2014. március 6., csütörtök

Tartósítószerek a kozmetikumokban

Igen sajnálatos módon egy EU szabályozás szerint csak tartósított készítményeket szabad forgalomba hozni. 

Azonban az általánosan alkalmazott szintetikus tartósítószerek 90%-a káros hatású
Ezek közül szinte mindegyik valamilyen formában allergén, némelyiknél még a rákkeltés gyanúja is fennáll
A dietanol-amin (DEA), a trietanol-amin (TEA) rákot okozhat. 
A BHT/E321, BHA/E320 (szintetikus antioxidánsok), valamint az EDTA (melyet fémmaradványok közömbösítésére használnak) toxikus, környezetszennyező és bőrre veszélyes anyagok
A Glyoxal (Glyoxalic Acid) egy eléggé elterjedt kozmetikai tartósító, s egy olyan rendkívül káros szintetikus anyag, amely mutagén, fehérjekárosító, mérgező, és hullakonzerválásra használják
Használják tartósításra a szintetikus karbamidokat is (Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea), melyek allergén, mérgező és fehérjekárosító anyagok.

A tartósítószerek károsságának vagy a hasznosságának a megítélése az egyik legnehezebb feladat. Minél szintetikusabb egy kozmetikai termék, annál kevésbé romlik, mivel a szintetikumok nem élő anyagok, tehát nem tudnak penészesedni, avasodni, buggyanni, erjedni, romlani. A szintetikus alkotók viszont nem tesznek jót a bőrnek! Sokszor olvashatjuk bizonyos kozmetikai termékeken bizalomgerjesztő reklámfogásként, hogy tartósítószer mentesek. Ez így is van, csak éppen az a baj, hogy nincs is bennük semmilyen jótékony növényi hatóanyag, ami meg tudna romlani, és sok esetben hiába tartósítószer mentes a termék, a bennük lévő szintetikumok többet ártanak a bőrnek, mintha enyhén tartósított növényi hatóanyagot tartalmaznának.

A tiszta növényi alapanyagból (növényi olajok, zöldség, gyümölcs és gyógynövénykivonatok) álló kozmetikumok sajnos romlanak, mivel az élő anyag folyamatosan reakció képes: bomlik, oxidálódik, erjed.

Az őstermészet kiváló természetes "tartósítószereket" talált fel (természetes C-vitamin, az E-vitamin, a tejsav, és a természetes antioxidáns növényi kivonatok nagy része), de ezek használata drága és macerás a hagyományos kozmetikai termékeket gyártó cégeknek. Ezeket a drágább módszereket csak az igényesebb natúr, bio és Demeter minőségű kozmetikumokat előállító gyártók alkalmazzák.

Ennek ellenére a hatóságok elvárják, hogy egy kozmetikai termék nagy biztonsággal minimum 24 hónapig eltartható legyen a felbontás után is, ezért a legkörültekintőbb gyártók is kénytelenek szintetikus tartósítószer(eke)t alkalmazni, ügyelve arra, hogy ezek az élelmiszer-biztonsági elvárásoknak is megfeleljenek.


A NEM KÁROS tartósítószerek listája:

Benzoic Acid
Sorbic Acid
Ascorbic acid
Tocopheryl Acetate
Apple Acid
Ascorbyl Palmitate
Benzyl Salicylate
Benzyl Alcohol

És a természetes 100%-os illóolajok szinte mindegyike 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése