2014. október 5., vasárnap

A D3 vitamin csodája

A D-vitamin a napfény hatására termelődik az emberi szervezetben, és annak az egyik legtöbb élettani folyamatra ható építőköve. A „D-vitaminnak” nevezett anyag valójában nem is egy egyszerű vitamin, hanem egy hormon „előanyaga”, amely más hormonokra, illetve a szervezet legalább harminc sejttípusára van befolyással közvetlenül.
Szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben, sőt, számtalan súlyos betegség megelőzésében is, a ráktól a téli depresszión keresztül a gyermekkorban kialakuló cukorbetegségig.

Mit okozhat a D-vitamin-hiány?

A D-vitamin-hiány az egyik legsúlyosabb népbetegség világszerte, amely ugyanakkor eddig indokolatlanul kevés figyelmet kapott.
A mérsékelt éghajlaton ősztől tavaszig a napfény nem képes elegendő D-vitaminhoz juttatni a szervezetet, a D-vitaminban gazdag ételek – például bizonyos tengeri halfajták – fogyasztása pedig Magyarországon rendkívül ritka. 
A D-vitamin-hiány ezért jelentős, a lakosság döntő részét érintő probléma. A mai életmód mellett jellemzően nyáron sem képződik elég D-vitamin a szervezetben a szabad levegőn eltöltött kevés idő és a magas faktorszámú naptejek miatt. A 6-osnál magasabb faktorszámú fényvédő krémek már csaknem teljesen meggátolják a D-vitamin előállítását a bőrben!

Miért van szükségünk D3-vitaminra?

Egyensúlyban tartja a szervezet kálcium szintjét
Felerősíti a szervezet természetes védekező képességét
Szerepe van az inzulin kiválasztásban
Csökkenti a magas vérnyomás rizikóját
Segít megelőzni a csontritkulást
Szerepet játszik bizonyos rák fajták elleni harcban
Antidepresszáns
Csökkenti az autoimmun betegségek kialakulásának rizikóját
Csökkenti az ekcéma és pikkelysömör kialakulásának esélyét

A legújabb kutatások szerint a D-vitamin szerepet játszik az autoimmun betegségek megelőzésében, a szervezet elsavasodásának megszüntetésében és jótékony hatással van olyan betegségekre, mint a Sclerosis Multiplex, a Rheumatoid Arthritis és bizonyos rák típusok (mellrák, petefészekrák, vastagbélrák, prosztata rák, stb.)
Az alacsony D-vitamin szint különböző állapotokhoz, betegségekhez köthető:

Rákos elváltozások: mellrák, petefészekrák, vastagbélrák és prosztata rák
Izom gyengeség
Gyulladások
Depresszió
Skizofrénia
Psoriasis (pikkelysömör)
Ekcéma
Autoimmun betegségek, mint: sclerosis multiplex, rheumatois arthritis, diabetes mellitus 1, crohn betegség, krónikus bélgyulladás, magas vérnyomás.

D-vitamin hiány egyéb tünetei:

Rövidlátás, foghullás, gennyes fog, fogíny-gyulladások, megvastagodott boka-, térd- és kézízületek, alvászavar, pesszimizmus, ideg zavarok, ingerlékenység, izgatottság, fáradtság, csontlágyulás, csontritkulás.

Napi ajánlott dózis:

A D-vitamin ajánlott napi dózisa 400 IU-ban van meghatározva (nemzetközi egység). Ez a mennyiségű D-vitamin az abszolút minimum, amire a testnek szüksége van ahhoz, hogy elkerülje a katasztrofális egészségügyi problémákat.
Dr. Abbas Qutab előadása szerint (2007. Szeptember, Houston) az általános ajánlott bevitelnek D-vitamin kiegészítőkből minimum 10 000 IU–nek kell lenni naponta.

Hogy vegyük magunkhoz?

Mindig, mindenben a természetes útra törekszünk. A legnagyobb mennyiségű D3-vitamint a legegyszerűbben a bőrünkön keresztül tudjuk felvenni, lásd napfény.
Amennyiben pótolni szeretnénk a szervezetünkben a D3 vitamint, úgy előtte alaposan tájékozódjunk, hogy milyen formában és mennyiségben tegyük azt.

forrás: hormonharmonia.hu, dvitamint.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése