2014. október 31., péntek

A ftalátok és a BPA

Mi a csuda az a ftalát? 

A ftalátok olyan vegyi anyagok, amelyeket elsősorban műanyagok, PVC-eszközök lágyítására alkalmaznak, tehát műanyag termékekben találkozhatunk velük. 
De ezek az emberi egészségre kockázatot jelentő anyagok megtalálhatóak kozmetikai termékekben, például haj- és körömlakkokban valamint parfümökben is. A legtöbb kozmetikum összetevőként nem tartalmaz ftálsavat, csak a tégelyük.
A legrosszabb választás a kozmetikumok csomagolása esetében a PVC, amelyet minden esetben ftalátokkal lágyítanak. A flakon esetleges elégetésekor rákkeltő dioxin keletkezik, valamint a PVC csomagolásból súlyos egészségügyi problémákat okozó ftalátok oldódhatnak ki a termékbe, már enyhe savhatásra- lúghatásra, vagy enyhe hőhatásra (30 fok fölött).

Majdnem minden kozmetikum helytelenül PH 5.5–re van beállítva, tehát enyhén savasra. Ezzel szemben a bőr PH-ja 6 és 7 között van, nem pedig 5.5, ami az egészséges bőr legeslegalsó határ értéke. 

A szénsav is egy enyhe sav, amely a buborékos ásványvizek és a szénsavas üdítők esetén ugyanúgy kioldja a flakonból ezeket a káros anyagokat.

A ftalátok ma is megtalálhatóak számos, mindennapokban használt termékben: PVC padlóban, mosóporban, testápoló szerekben (krémek, tusfürdők, parfümök, dezodorok, hajspray-k, formázó zselék), műanyag használati tárgyakban (gyerekjátékokban!), élelmiszereinkben (lásd műanyag csomagolásuk van!), ásványvizes palackokban, ahová a feldolgozáskor vagy a csomagolóanyagból kioldódva kerülhetnek.


A ftalátok hatása, hogy a hormonrendszert károsan befolyásolhatják – elsősorban az alacsony nemi hormonok szintjéért okolhatók, károsíthatják az immun- és idegrendszert, az asztma és bizonyos allergiák kialakulásának veszélyét növelik gyermekeknél, elősegíthetik a rák kialakulását (kutatások szerint mellrákot okozhatnak), veseroncsoló hatásúak, szaporodási és fejlődési rendellenességeket okozhatnak - a kutatások szerint elsősorban fiúgyerekekben, rontják a nemzőképességet, és már az anyatejben is kimutatták.


Általában a termékek címkéjén nem szerepelnek a ftalátok az összetevők listáján. A ránézésre egyforma csomagolások között a dobozok és palackok alján található számok, vagy rövidítések alapján tehetünk különbséget: ezeket a csomagolóanyag újrahasznosíthatóságára vagy újrahasználhatóságára utaló háromszögben kell keresnünk: ez a ftalátok esetében a PVC vagy V jelzés, illetve a 3-as szám.


Hasonló veszélyforrást jelent a BPA (biszfenol) is, amely szintén a műanyag csomagolókból és flakonokból oldódik ki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése