2014. szeptember 30., kedd

Mesterséges fényvédő szerek

Tudom, tudom, már nem aktuális, de azért nem árt, ha jövőre alaposan felkészülünk a témából :)

A fényvédő szereknek három csoportját különböztetjük meg: 
a kémiai, 
a fizikai 
és a biológiai fényvédőket.

Ezek közül a kémiai fényvédők veszélyesek számunkra.

A kémiai fényvédő vegyületek nagy része - annak ellenére, hogy önmagában a vegyület nem rákkeltő - UV sugárzás hatására rákkeltő vegyületekké alakulhat át. 
Ezt a paradoxont alátámasztják azok a statisztikák is, amelyek kimutatják, hogy a nyaralás alkalmával fényvédőszert használók között sokkal több a bőrrákos esetek előfordulása, mint a fényvédelem nélkül állandóan a napon tartózkodók (útépítő munkások, mezőgazdaságban dolgozók, tengerészek, halászok, arató munkások, csőszök, erdőkerülők) között.

Bebizonyosodott, hogy több fényvédőszer tartalmaz rákkeltő vegyületeket, mint például:
4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC)
Octyl-Methoxycinnamate (OMC)
Homosalate (Homomenthyl-salicylat vagy HMS)
Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic -Acid (OD-PABA)
Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 (oxybenzon)
3-Benzylidencamphor

Ezek a vegyületek már nem csak a napozószerekben, hanem a napi használatú kozmetikumainkban (arckrémek, tusfürdők, szappanok, samponok, testápolók) és a babatermékekben is megjelentek, alkalmazásukat a káros UV sugárzással alátámasztandó.

Jogos a kérdés, miért is van szükség a tusfürdőnkben UV szűrőre?

Az UV szűrő anyagok ebben az esetben nem annyira a bőrt, hanem a terméket magát védik a fény okozta esetleges elszíneződéstől vagy minőségromlástól. Az átlátszó vagy világos flakonban tárolt anyagokat ugyanis károsíthatja az UV sugárzás, ami hatással lehet a termék színére, illatára. A gyártónak az eladhatóság a fontos, és nem a mi egészségünk. A probléma az, hogy a termékek védelmére használt UV szűrő anyagok némelyike allergén, néhány esetében felmerült a gyanú, hogy megzavarják a hormonháztartásunkat, valamint kimutathatóak az anyatejből is.

Mivel a kémiai fényszűrők az egyik legveszélyesebb vegyületcsoport, kerüljük el azoknak a termékeknek a használatát, amelyek tartalmazzák őket. 

Helyettük használjunk olyan napvédő szereket, amelyek fizikai vagy biológiai fényvédő vegyületeket tartalmaznak (pl. cink-oxid, titán-dioxid).


És ne feledjük el: nem elhanyagolható mennyiségű  D3 vitamin keletkezik a bőrünkben található előanyagból a napfény UV B sugarainak hatására. Amennyiben ugyebár (teljesen vagy nagyrészt) blokkoljuk a napsugaraknak a bőrünkhöz való eljutását, úgy D3 vitamin sem fog keletkezni a szervezetünkben.

A következő bejegyzésben mesélek kicsit a D3 vitaminról...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése