2014. június 13., péntek

Rákkeltő szintetikus színezékek

Kivétel nélkül mindegyik káros. 

Ezeket úgy ismerheted fel, hogy a terméken a következőt látod: C.I. és egy hosszú számsor. 

Találhatunk közöttük kevésbé károsakat, allergéneket, mérgezőeket, de sok közöttük a rákkeltő is.

Ezek a legveszélyesebb rákkeltők:

C.I.19140 (Acid Yellow 23, Tartrazin, E102) - sárga
C.I.20040 (Pigment Yellow 16, diklór-benzidin) - sárga
C.I.21100 (Pigment Yellow 13, diklór-benzidin) - sárga
C.I.21108 (Pigment Yellow 83, diklór-benzidin) - sárga
C.I.42053 (FDC Green 3) - zöld
C.I.42090 (Acid Green 9) - zöld
C.I.42520 (Basic Violet 2, Magenta III) - lila. Előszeretettel színeznek vele levendula illatú termékeket.
C.I.45170 (DC Red 19, Rhodamin B) - piros
C.I.50325 (Acid Violett 50) - lila. Mérgező fenol származék.
C.I.60724 (Hydroxy.Phenylamino-Antrachinon) - lila. Mérgező anilint tartalmazhat.
C.I.74260 (Pigment Green 7) - zöld. Mérgező dioxint tartalmazhat.
C.I.77163 (bizmut-oxiklorid) - fehér. Fehérítő és szeplő elleni krémekben, napozószerekben fordul elő.


A semmit sem érő kozmetikumok eladhatóságát a színnel és az illattal növelik. 
Sajnos a nők nagy többsége még manapság is úgy választ kozmetikumot, hogy vagy a reklámokra hallgat, vagy pedig bemegy a drogériába, és ha megtetszik a termék színe és csomagolása, akkor leveszi a polcról, és megszagolja. Ha jó az illata, akkor a termék a kosárban landol. Netán a jól (és nagyon tudatosan!) megszerkesztett katalógusokból választ, szintén csomagolás és szín, esetleg „illatminta” alapján.

Van olyan eset is, hogy a színnel a benne lévő állítólagos hatóanyag mennyiségét próbálják vizuálisan hihetővé tenni. Az A-vitamin tartalmat sárga szintetikus festékekkel teszik hihetővé, a levendula tartalmat lilával, az uborka, avokádó vagy aloé tartalmat pedig zölddel. Pedig minderre nem lenne szükség, ha valóban benne lenne a termékben a hatóanyagból az a mennyiség, amely valóban hat.

A babatermékeket sokszor a halványkék és a halványrózsaszín színnel teszik "babaszínűvé", amely a megbízhatóság pszichikai hatását váltja ki a vásárlóból.

A legelképesztőbb töménységben a káros színezékeket azonban a dekorkozmetikumok tartalmazzák. Az új szintetikus színkombinációk legtöbbször tesztelés nélkül kerülnek bele a sminktermékekbe, és csak évekkel később kerül napvilágra a bőrrákot, a nehézfém-mérgezést, az allergiát és egyéb súlyos bőrelváltozásokat ösztönző hatásuk.

A szintetikus vegyületek nagy része UV sugárzás hatására reakcióba léphet bármilyen más vegyülettel, amelyekkel a legváltozatosabb kémiai kombinációkat létrehozva mérgezhetik a szervezetünket, s így bőrkárosodást okoznak.

A szintetikus hajfestékekben lévő színezék károsabb, mint a bennük lévő az ammónia! 
Minél sötétebb a hajfesték árnyalata, annál több méreganyagot juttattunk be a fejbőrünkön át a szervezetbe. Ugyanis a színek sötétségéért és mélységéért egy parafenilén-diamin (PPD) nevű szintetikus anyag a felelős, amely mennyisége a termékben egyenesen arányosan nő a hajszín sötétségével, ami azt jelenti, hogy nem a szőke hajfestés a legkárosabb, hanem a fekete. A szőkítés "csak"a haj szerkezetét teszi tönkre, a fekete viszont az agy szerkezetét is. Ugyanez a vegyület fordul elő a tartós szempillafestékekben, és a szempillaspirálok és fekete szemceruzák többségében is, amely esetben nem csak a súlyosan mérgező, hanem az irritáló, nyálkahártya- és szemkárosító hatása is érvényesül.



Megnyugtatásul: a természet rengeteg bőrbarát alternatívát is kínál organikus színezékekből, amelyek még akár a termék hatékonyságát is növelhetik - igaz, hogy drágábbak sokkal, mint szintetikus társaik. Ilyen hasznos színezőanyagaink a klorofill (zöld), a cékla (piros-bordó), a meggy (piros), a sárgarépa (sárga-narancs),az algák (kék-zöld), az indigó (kék-fekete), a henna (barna-vörös), a dióolaj (bronz-barna), az azulén, amely a kamilla és a cickafarkfű fő hatóanyaga (kék-zöld), a körömvirág (sárga), a feketeribiszke (kékeslila), a málna (piros), a bodzabogyó (piros-bordó-kékesvörös), a spenót (zöld), stb.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése