2014. június 1., vasárnap

Kék a kökény recece...

Még januárban, épp az utolsó pillanatban sikerült szednünk egy jó adag kökényt, tökéletes állapotúakat. Nem kevés munkával készült belőle lekvár és szörp is, ez utóbbiba került friss narancslé is, illetve mindkettőbe jófajta fűszerek.



És mit tud a kökény, hiszen ez is, mint megannyi növény, gyümölcs, gyógyhatású:

A kökény húsa zsírcsökkentő hatású. Anyagcsere szabályozó, emésztési zavarok esetén fogyasztható, a bogyó főzete bélhurut esetén, a lekvár (és a szörp is) hasmenés esetén tehet jó szolgálatot.
Méregteleníti a szervezetet, tisztítja a vesét, a vért, a vértisztító teák összetevője. Immunrendszer erősítő, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Idegerősítő. Jótékony hatással bír a szív és érrendszerre.
A gyümölcs leve vagy teája a szájüreg, garat gyulladásos megbetegedéseinek kezelésére szolgálhat, ilyen esetben érdemes öblögetni vele.
Flavonoid tartalmának köszönhetően csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése